Haber Detayı
20 Ekim 2015 - Salı 10:38 Bu haber 13208 kez okundu
 
Beyşehir’in Yöresel Lezzetleri Görücüye Çıktı
BEYŞEHİR - Beyşehir Gölü Sevgi Adası’nda ilçenin yöresel lezzetleri görücüye çıkarılıp tanıtıldı.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir’in Yöresel Lezzetleri Görücüye Çıktı

BEYŞEHİR - Beyşehir'in simgesi haline gelen Sevgi Adası, Özel bir ulusal kanalda yayınlanan Lezzet Yolculuğu programının çekim ekibini ağırladı.
         Ada üzerinde yapılan çekimlerde Beyşehir’in yöresel lezzetlerinden olan kuzugöbeği dolması, tatlı su sazanı balığı dolması ve kızartması, kömbe, kabak sarma, tatlıları olan sütlü baklava, kıvrım ve çiğirdek tanıtıldı. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar ise ada üzerinde Beyşehir’in ünlü tarhanasının yapılışını görsel olarak ve  anlatımlarıyla sunarak gözler önüne serdi. Beyşehir Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan Yiyecek ve İçecek Hazırlama ve Pişirme Kurs Öğretmenleri ve Usta aşçılar Saliha Demirat ve Serpil Kırotu, yemeklerin yapımını bizzat kameralar önünde izleyicilere anlattı.
         Kazanda pişirilen, özel makinesinde basılarak yuvarlak şekli verilen tarhanalar, çit üzerinde serilerek güneşte kurutulmaya bırakıldı. Kendine özgü farklı sunumuyla tanınan Başyayla, tarhanaya şekil veren makinenin üzerine çıkarak yuvarladı. Yemeklerin yapılmasının ardından  kurulan yer sofrasına usta aşçı ve Beyşehirli kadınlarla oturan Başyayla, yöresel lezzetleri birlikte tadarak test etti.
          Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, çekimler esnasında adaya gelerek  program sunucusu Turgay Başyayla, yapımcı, yönetmen ve ekibiyle bir süre sohbet etti.Başkan Özaltun, Beyşehir Gölü’nü artık ‘Konya’nın denizi’ olarak lanse etmeye başladıklarını anlatırken,  yörenin tarihi ve doğal güzelliklerinden bahsetti.
          Başkan Özaltun’a, Başyayla, daha önce adada yemek çekim yapıp yapmadıklarını sorması üzerine, Kıbrıs dışında herhangi bir adada çekim yapmadıklarını, bunun bir ilk olacağını belirtti, “Buranın birçok adı var, Aşk, Sevgi adası diyorlar ama, bundan sonra yemek adası diyebiliriz. İlk kez bir adada yemek yaptık.Eğlenceli bir tarhana çektik, çok hoş ve güzel oldu. Türkülerle, şarkılarla tarhananın üzerine çıktım, ezdim. Tarihi Eşrefoğlu Camisi karşısında, göl manzarası eşliğinde buradaki ada üzerinde çekimler yaptık.”diye konuştu.
          Program ekibi, daha sonra Beyşehir’in bazı tarihi mekanlarının çekimlerini de gerçekleştirdi. Televizyon ekranlarında yayınlanan programda, Anadolu’nun yüzlerce yıllık geleneksel ve  eşsiz lezzetleri tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri eşliğinde il il, ilçe ilçe, köy köy gezilerek ekranlardaki izleyicilerle buluşturuluyor. Lezzet Yolculuğu’nda Turgay Başyayla, sanatçı kişiliğini seslendirdiği  yörelere özgü türkülerinin eşliğinde buluştururken, birbirinden güzel otantik lezzetleri, aşçılar ve yörenin insanlarının anlatımıyla tariflerini de vererek, izleyicilerine aktarıyor. Başyayla, ortaya çıkan lezzet harikalarını  önce tadarak test ediyor ardından kendi yorumunu da katarak televizyon ekranlarında gözler önüne seriyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Beyşehir, Gölü, Sevgi, Adası’nda, ilçenin, yöresel, lezzetleri, görü
Yorumlar
Haber Yazılımı